Varför GAIA?

Vi vill ge dig som är extra medveten och vill ta din hudvård till en ny nivå en exklusiv möjlighet att göra detta! Ambitionen är att erbjuda en ren, rättvis ekologisk hudvård till hela familjen till ett rimligt pris. GAIAs naturliga produkter är inte bara skapade av ekologiska ingredienser utan också med kärlek, respekt och omtanke för miljön samt alla de människor som på något sätt är delaktiga i produktionskedjan. Hudvårdsmärket GAIA är skapad med familjen, framförallt barnen och därmed framtiden i fokus och GAIA betyder just: ”Själen hos moder jord”. Låt ekologiska ingredienser från Australiens underbara natur skonsamt och varsamt skapa balans hos din hud, din kropp och dina sinnen.

DÄRFÖR VALDE VI GAIA
 
Genom att göra ett aktivt val när du väljer produkter för din vardagliga hygien påverkar du inte bara din egen hälsa. Produkter som tillverkas enligt GMS(Good Manufacturing Standards) ser till helheten. Det gäller alltifrån råvaruproduktion, sociallagstiftningar, miljölagstiftningar och avfallshantering. De flesta av oss vet att en billig prislapp i princip alltid har en baksida. Vad spelar det för roll om du har en produkt med bra, rena ingredienser om människorna som tillverkat den lever under dåliga sociala förhållanden i länder med dålig miljölagstiftning. De gifter som sprids i deras närmiljö kommer i slutändan även ifatt oss.
 
Vi vill hjälpa dig att inte vilseledas av begrepp som exempelvis ”närproducerat” eller ”ekologisk”. Närproducerad är ett begrepp som innefattar slutprodukt. Man tänker oftast inte på att produkten oftast innehåller en eller flera ingredienser som inte går att framställa på våra breddgrader som exempelvis sheasmör. Sheasmör är i princip en nödvändig ingrediens i mjukgörande krämer och lotioner. Det sheasmör som används i GAIAs produkter köps via ett gemensamt projekt i Ghana. Projektet stöds av organisationen ”fair trade” och regionen är ekolgiskt certifierad. Sheanötsträden växer fritt utan att kemikalier, bekämpningsmedel, gödningsmedel, giftiga eller farliga ämnen kommer i kontakt med dessa träd. När frukterna mognar faller de till marken där kvinnor samlar in dem till fots. Efter att de soltorkats, rostats, och handmalts så knådas de till mjukt sheasmör. Det bränsle som används för elden som nötterna rostas på består av främst ved som samlats in av kvinnorna. Inga träd huggs ner för att producera bränslet som används i produktionen. Papper-fodrade lastbilar transporterar denna organiska handgjorda råvara till hamnen, för vidare transport till raffinaderiet där det förädlas och deodoriseras.
 
Slutligen genomgås en ångbehandling som ger den exakt rätt ekologisk standard klar att använda
 
Detta tål att tänkas på när man läser att en hudvårdsprodukt är närproducerad. För vad är egentligen begreppet värt om en eller flera ingredienser importeras ifrån utvecklings och låglöneländer med dålig miljö och sociallagstiftning. I slutändan medför det samma dilemma för miljön.
 
När det gäller miljömärkningar har mina efterforskningar gett att detta oftast inte underlättar för konsumenterna. Detta beror på att själva innebörden är otydlig. Flera tillverkare märker produkten som ”eko”, eller ”ekologisk”.  Detta är fullt lagligt att göra trots att endast 1 % av innehållet faktiskt är ekologisk. Vissa sträcker sig längre och märker ut % halten av ekologiskt innehåll. Detta är bättre men det finns inga tydliga direktiv huruvida du anger vattenmängd eller inte. Anges inte vatten så får du därmed ett vilseledande högt % innehåll.  Dessutom medför en certifiering en avgift för tillverkaren(oftast en ganska hög sådan) dessutom kräver det attesterande organet en årlig procentuell del av företagets vinst. Slutresultatet blir därmed ett onödigt högt konsumentpris.
 
GAIA använder sig istället av metoden att i största mån möjligt tillverka sina ingredienser på sina egna odlingar som alla är ACO(Australian Certified Organic)-certifierade eller köpa ingredienser som är godkända av soil association i Storbritannien(ett av världens strängaste oberoende granskande organ). Genom detta kan du som konsument lita på innehållet men slipper onödig kostnad för certifiering av slutprodukt.