Sheasmör

Sheanöten kommer från sheaträdet som växer i västra Afrika och har döpts till ”Livets träd” av de afrikanska kvinnorna. Sheaträdet, som växer i vilt tillstånd, producerar sina första frukter när det är ca 20 år gammalt men det kan ta upp till 45-50 år innan den når sin fulla mognad. Efter detta fortsätter den att producera nötter i ca 300 år.

Det sheasmör som används i GAIAs produkter köps via ett gemensamt projekt i Ghana. Projektet stöds av organisationen Fairtrade och regionen är ekolgiskt certifierad. Sheanötsträden växer fritt utan att kemikalier, bekämpningsmedel, gödningsmedel, giftiga eller farliga ämnen kommer i kontakt med dessa träd. När frukterna mognar faller de till marken där kvinnor samlar in dem till fots. Efter att de soltorkats, rostats, och handmalts så knådas det till mjukt sheasmör. Det bränsle som används för elden som nötterna rostas på består främst av ved som samlats in av kvinnorna. Inga träd huggs ner för att producera bränslet som används i produktionen. Pappersfodrade lastbilar transporterar denna ekologiska handgjorda råvara till hamnen för vidare transport till raffinaderiet där det förädlas och deodoriseras genom ångbehandling till ekologisk standardcertifiering som gör den redo att användas.

Förstörelse av sheaträdet är förbjudet enligt lag i Afrika på grund av att dess nötter står för en så pass värdefull källa till mat, medicin och inkomst för befolkningen. Andelen kvinnor som är anställda inom produktionen av sheasmör är så många att det brukar kallas ”kvinnans guld”. Denna naturliga tillgång stärker och bygger upp kvinnors ekonomiska säkerhet.

Sheasmöret är naturens egna fantastiska fuktgivare. Det skyddar, lugnar och återfuktar och tack vare dess höga fettinnehåll så absorberar huden det långsamt vilket gör effekten mer långvarig. A- och E- vitaminerna ökar kroppens förmåga att stärka kollagenet i huden, sträcka ut hyn och förebygga rynkor. Vitamin A har fuktgivande egenskaper och Vitamin F lugnar torr och flagnande hud. Sheasmör ökar också cellförnyelsen och får huden att bli mer mjuk och elastisk.